0496 89 39 64

Wat doet een Elektricien?

Een elektricien is verantwoordelijk voor het onderhouden en aanleggen van de infrastructuur die nodig is voor elektriciteit. De elektricien zorgt er voor dat stroom veilig ons huis binnen komt. Door alles op de juiste manier aan te sluiten kunnen wij veilig ons stroom aftappen uit de stopcontacten. Als iemand toch teveel stroom pakt van een groep of er ergens kortsluiting is zal deze groep uitvallen.

Bij nieuwbouw moet de elektricien goed van een tekening kunnen lezen. Op de tekening staan alle aansluitpunten en waar de stopcontacten moeten komen. De elektricien zal dan ook sleuven in de muren moeten vrezen naar de plek waar de stopcontacten komen. Als later alle leidingen geplaatst zijn moet de elektricien door de buizen de bedrading trekken. Deze draden lopen allemaal naar de meterkast waar deze weer aangesloten worden op de juiste groep. Ook het plaatsen van de stopcontacten en lichtschakelaars zelf is een klus voor de elektricien.

Als alles klaar is zal de elektricien het hele elektrische systeem doormeten om te controleren of alles naar behoren werkt. Op deze manier is een gebruiker van gebouw verzekerd van een veilig gebruik.

Veel oude gebouwen hebben nog verkeerde bedrading in huis of zelfs nog bakelieten schakelaars. Tegenwoordig worden er nog alleen maar P.V.C. buizen gebruikt om de bedrading door te trekken. Vroeger waren deze buizen van ijzer en wanneer in zo'n buis een oude draad bloot komt te liggen kan er heel snel kortsluiting ontstaan. Omdat deze huizen bijna altijd uit balkonconstructies bestaan is de kans op brand dan ook aanwezig. Het is dan ook aan te raden om in zo'n geval een elektricien de bedrading en buizen te laten vervangen.